Dječija i preventivna stomatologija

Početna Dječija i preventivna stomatologija

Dječija i preventivna stomatologija

Dječija i preventivna stomatologija

  • Usluge

Djeca za nas predstavljaju posebne pacijente, čije je povjerenje izuzetno teško dobiti, no jednom stvorena veza između vašeg djeteta i njegovog stomatologa, važna je za cijeli život i zdravlje vašeg djeteta.

U stomatološkoj ordinaciji Sulejmanagić ulažemo veliki napor u privikavanju nekooperativne djece, djece sa izuzetnim strahom od stomatologa. Najčešći uzroci straha kod djece nastaju zbog prijašnjih loših iskustava kod onih stomatologa koji za djecu nemaju vremena ali ni znanja u radu s djecom i često nažalost ni volje. Naime dječja stomatologija je zasebna specijalistička grana upravo zbog kompleksnog pristupa djeci te je od vašeg interesa da oralno zdravlje svog djeteta povjerite specijalisti dječije stomatologije.

S obzirom da je preventiva osnovni pojam u liječenju kod moderne stomatologije, posebno težište dajemo prevenciji kod djece i odraslih. Sve preparacije zuba radimo prema načelima minimalno-invazivne stomatologije gdje se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

Pečaćenje ili zalijevanje fisura stalnih zuba, predstavlja najbolju metodu prevencije karijesa, a radimo je sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućavaju visoki stepen prevencije duži niz godina. Prim dr Ajša kao dugogodišnji specijalista dječije i preventivne stomatologije ima veliko kliničko iskustvo o različitim metodama prevencije karijesa, pečaćenja fisura, ispuna mliječnih i stalnih zuba kao i liječenju dentalnih trauma.

djecija-stomatologija[1].jpg - Dječija i preventivna stomatologija

Kod nas se svi mliječni zubi saniraju prema pravilima struke, te se koriste moderni adhezijski i remineralizacijski materijali za nadoknadu zubnih tkiva. Posebnu pažnju pridajemo individualnom psihološkom pristupu djetetu kao pacijentu, tako da se strah i ostali potencijalni problemi uspješno eliminiraju u rano doba djetetovog razvoja.

Pravilna prevencija kod djece kao i kompletno saniranje mliječnih i stalnih zuba dovodi do unaprijeđenja oralnog zdravlja kod djece, kao i prevenciju ortodontskih anomalija. Stoga nam prepustite svoje dijete bez straha i s punim povjerenjem a mi ćemo u prijateljskom odnosu s vašim djetetom, ubrzo ga opravdati.

Također, kao mjera prevencije svim pacijentima se preporučuje posjeta stomatologu najmanje dva puta godišnje gdje se prilikom svake posjete vrši detaljan pregled, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga ultrazvučnim aparatom za skidanje kamenca te se zubi poliraju profesionalnim pastama. Također se preporučuje i topikalno premazivanje preparatima fluora koji pružaju zaštitu od karijesa u trajanju od 6 mjeseci.