Estetska stomatologija

Početna Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

  • Usluge

Estetska stomatologija predstavlja interdisciplinarnu granu stomatologije koja ujedinjuje gotovo sve ostale stomatološke specijalnosti a cilj joj je poboljšanje estetike zuba što dovodi do podizanja samopouzdanja pacijenta. Pod estetskom stomatologijom se podrazumijeva izrada visokokvalitetnih estetskih ispuna, cirkon oksidnih bezmetalnih krunica, izrada veenera ili keramičkih ljuspica ili faseta kao i izbjeljivanje zuba.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je tretman koji bilježi veći porast od bilo kojeg stomatološkog tretmana u modernoj stomatologiji. Ukoliko se pravilno i odgovorno primjenjuje može značajno unaprijediti estetiku zuba kod pacijenata kod kojih je došlo do diskoloracije zuba . Vanjske promjene u caklini mogu nastati zbog pojačanog konzumiranja kafe, obojenih pića, pušenja cigareta itd dok su unutrašnje diskoloracije posljedica odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu i nastaju preeruptivno i posteruptivno. Neki od razloga diskoloracije zuba su primjena antibiotika tetraciklina u drugom tromjesečju trudnoće gdje dolazi do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba tokom kalcifikacije. Obojesnost zuba također može nastati usljed traume zuba, nekroze zuba ili neadekvatnog liječenja zuba.

Prije se vjerovalo da upotreba svjetlosti pojačava efekat izbjeljivanja. Danas se zna da je takav efekat kratkotrajan i prolazan. Svjetlost stvara toplotu a toplota uzrokuje jaču dehidraciju zuba. Neposredno nakon tretmana zubi djeluju svjetliji i bijelji, ali ovaj efekt se gubi nakon vrlo kratkog vremena, kad zubi povrate svoj prirodni nivo vlage. Pored toga upotreba aktivacijskih lampi i lasera donosi brojne rizike za gingivu, pulpu i vitalne zube.

U našoj ordinaciji Sulejmanagić preferiramo izbjeljivanje zuba sa preparatom Opalescence Boost (Ultradent) koji se hemijski aktivira i ne treba svjetlosnu aktivaciju. Aktivne supstance (38% vodik-peroksid) se nakon nanošenja na zube vrlo brzo oslobađaju i djeluju u vremenu od 15min. Po potrebi tretman se može ponoviti i do četiri puta u jednoj posjeti. Opalescence Boost djeluje i nakon tretmana tako da je moguć i dodatni efekat po završetku tretmana. Uprkos velikoj koncentraciji aktivnih supstanci Opalescence Boost je pH neutralan te sadrži i supstance za jačanje zubne cakline i smanjenje preosjetljivosti zuba.

Mock – up

Ako želite napraviti ‘’smile make-over’’ dobro je jasno predvidjeti kako će izgledati vaš novi osmijeh. Postoji više načina kako predvidjeti izgled vaših budućih zuba: analiza fotografija, kompjuterskim programom digital smile design i ‘’mock-up’’. Sigurno je najbolje rješenje upravo ‘’mock-up’’. Stomatolog pri tome koristi material za estetske ispune, nanosi ga na prednje zube uz pomoć prethodno napravljenog  silikonskog ključa. Izradom ‘’mock-up’’-a dobijate vjeran prikaz vašeg budućeg osmijeha, nakon što produžimo, proširimo, podebljamo ili promijenimo nagib vaših zuba. Ukoliko odustanete od izrade novog osmijeha, ‘’mock-up’’ se skine a vaši prirodni zubi će ostati neoštećeni. Ukoliko se ipak odlučite za nastavak radova, uzima se otisak koji proslijeđujemo u zubotehnički laboratorij kako bi zubni tehničar imao jasne smjernice za izradu definitivnog protetskog rada.