Parodontalna hirurgija

Početna Parodontalna hirurgija

Parodontalna hirurgija

Parodontalna hirurgija

  • Usluge

Parodontalna hirurgija se bavi hirurškim liječenjem parodontalne bolesti koja predstavlja infekciju potpornih struktura zuba a koja rezultuje resorpcijom kosti i ispadanjem zuba.

Ukoliko su prisutni džepovi plitki, jedna od efikasnih metoda je kiretaža džepa uz ispiranje. Kod dubokih džepova gdje je prisutna i značajna resorpcija kosti predlaže se režanj ili ‘’ flap’’ operacija uz dodatak vještačke kosti i PRF ( Platelet rich fibrin ili plazma bogata faktorima rasta), od koje se pravi tkz ‘’sticky bone’’ i PRF membrane za najbolji razultat nadomjestka izgubljene i resorbovane kosti.
U stomatološkoj ordinaciji Sulejmanagić koristimo PRF centrifugu by Dr. Choukroun posljednje generacije 

Produžavanje kliničke krune zuba


Zubno meso ili gingiva bi trebala pratiti liniju osmijeha kako bi cjelokupan izgled zuba i osmijeha bio skladan. U slučaju da gingiva dominira tj da prekriva nešto veći dio površine krunice, tada zubi izgledaju kratki što se naziva ‘’gummy smile’’. Ovaj problem se rješava manjim hirurškim zahvatom, produženjem krune zuba tako da se odstrani višak zubnog mesa a u nekim situacijama i kosti.

Povlačenje zubnog mesa-recesije


Povlačenje zubnog mesa najčešće se dovodi u vezu sa parodontozom, međutim ono također može biti uzrokovano i drugim faktorima koji nisu povezani sa parodontnom bolesti. Stručni naziv za povlačenje zubnog mesa ili gingive je recesija. Ono što njih karakterizira jest da se rub zubnog mesa nalazi puno više no što bi smio biti zbog čega je izložen i vidljiv korijen zuba. Do povlačenja zubnog mesa koje nije uzrokovano parodontozom najčešće dolazi zbog prejakog I prečvrstog četkanja četkicama sa tvrdim dlačicama. Hirurško rješavanje recesije gingive je moguće upotrebom različitih tehnika kao što je mikrohirurška tunel tehnika ili uzimanje transplantata vezivnog tkiva sa nepca.